5 MESTA ZA ODMARANJE U SRBIJI

Većina nas ima isti problem kada krene leto, a to je jedno pitanje “Gde da letujem?”. Ali zašto do baš mora biti neka tropska destinacija, kada možete letovati na lepim mestima i u Srbiji.

Svako ko kaže da je proputovao celu Srbiju, velika je mogućnost da laže. A verujemo i da vi takođe niste proputovali svoju zemlju pa vam zato nudimo neka najlepša mesta koja možete obići a da mislite da ste u drugoj državi.

Soko Banja, restoran Pećina
  • Sokobanja

Nedaleko od Aleksinca, Sokobanja je danas jedna od vodećih banja u Srbiji kada je u pitanju zdravstveni turizam i jedno je od najposećenijih turističkih mesta u našoj zemlji. Tokom boravka posetioci mogu da obiđu veliki broj muzeja, i kulturno-istorijskih spomenika, među kojima su Milošev konak i Tursko kupatilo. Uz sve to sami posetioci mogu uživati u mirnoj šetnji prema starom gradu uz reku Moravicu, a u slučaju da su ljubitelji hladne vode mogu takođe i uživati da plivaju u bistroj reci.

  • Kopaonik
Kopaonik

Ako neko misli da su planine samo za zimovanje taj se grdno vara, planine jesu očaravajuće pokrivene snegom ali su još više očaravajuće i kada su pokrivene cvećem.

Već godinama turistička destinacija broj jedan u Srbiji, obiluje turističkim ponudama za sve uzraste. Pored prirodnih lepota, posetioci mogu da obiđu i mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka Josifa Pančića, koji se nalazi na istoimenom i najvišem vrhu Kopaonika na 2.017 metara nadmorske visine.

Iz ovog planinskog masiva eksploatisana je ruda još od 12. veka, pa se zato na Kopaoniku nalazi čitav niz kulturno-istorijskih spomenika koji datiraju od 12. do 15. veka.

Turisti koji posete Kopaonik svakako treba da obiđu i najviši vodopad u Srbiji, Jelovarnik, koji se nalazi na 1.500 metara nadmorske visine i obrušava se čitavih 71 metar.

  • Krupajsko vrelo
Krupajsko vrelo

Ne, ovo nije slika sa Tajlanda ali tako izgleda. Homoljski kraj poznat je kao velika ekološka oaza, a Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom, ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela.

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, na oko 35 kilometara od Žagubice. Pristupačno je asfaltnim putem koji povezuje Krepoljin i Despotovac.
Ako se uputite tamo, naći ćete udoban smeštaj i specijalitete domaće kuhinje ovog kraja – homoljsko jagnje, homoljski sir i kačamak.

  • Etno-selo Tiganjica
Etno-selo Tiganjica

Ako ste ikada prošli putem Beograd–Zrenjanin, onda sigurno znate gde je ovo mesto jer nije moguće da su vam promakli kula vetrenjača i celo selo opasano zidom od cigle i crepa.
A kad uđete, ne znate gde pre da gledate, da li u mini zoološki vrt sa srnama, emuima, ukrasnim kokama, divljim patkama ili na restoran, da li na dečije igralište, ponije, konje, krave, dvorište, rečicu, banatske kuće, Ljubišin etno-muzej. Jednostavno svaki prizor je čaroban i odiše duhom ovog podneblja.

Hrana je tipično banatska, prepuna lokalno proizvedenih delicija poput čobanskog gulaša, čvaraka, šunke, kulena, domaće žute supe, štrudle s makom, domaćih peciva, raznih specijaliteta od divljači…
A dok vi uživate u hrani i piću a deca radoznalo obilaze svaki kutak imanja, jašu ponije ili velike konje, hrane krave i kozice ili igraju se na uredno sređenom i ograđenom igralištu – iz ugla se čuje zvuk bisernice i tambura koje svakim tonom podsećaju da ste u vojvođanskom raju.

U blizini su rezervat prirode Carska bara, sportski aerodrom na kome se često održavaju jedriličarska takmičanja ili padobranski skokovi, Kaštel Ečka i grad Zrenjanin.
U Tiganjici možete provesti sat, dan, nedelju… čitav život – natenane.

  • Dvorac “Fantast”
Dvorac “Fantast”

Nepunih 14 kilometara od Bečaja nalazi se ovaj prelepi dvorac koji je upotrebljiv za noćenje, ako poželite da uživate u prirodi, ali i da se dočarete sebi gospodski život na dvoru, ovo je pravo mesto za vas. Kompleks dvorca predstavlja originalan spoj umetnosti i tradicije i to sve u prelepoj prirodi. U prelepo uređenom dvrocu možete i da ručate ili prećonite. Ljubiteljima životinja naročito će se dopasti to što se celom dužinom kompleksa proteže ergela konja.

– Cena jahanja 100 dinara, vožnja fijakerom za četiri osobe 1.000 dinara.

Svideće vam se...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *